Nyt kun syksy on saapunut Etelä-Suomeenkin, on aika pistää kesämökki talvikuntoon, jos mökkiä ei käytetä talvella tai mökkiin ei jätetä peruslämpöä.

Jos kiinteistössä on tuntikulutukseen perustuva etäluettava sähkömittari, tulee virrat katkaista mittarin kytkimestä eikä pääkytkimestä. Pääkytkimestä katkaistu virta katkaisee virran myös mittarista eikä sähköyhtiö tiedä missä vika on ja se joutuu käymään paikanpäällä katsastamassa tilanteen (käyntiä ei laskuteta asiakkaalta).

Jos yhtys puuttuu mittarin ja sähköyhtiön väliltä, asiakasta odottaa arviolasku, vaikka kiinteistössä ei olisikaan kulutettu sähköä lainkaan. Lasku perustuu arvioon sähkönkulutuksesta aiemman kulutuksen perusteella (lasku hyvitetään asiakkaalle myöhemmin). Sähkömittarin lukema kannattaa kaikesta huolimatta ottaa muisttiin, vaikka sähköyhtiöiden verkkopalveluiden kautta onkin mahdollista vahtia kulutusta.

Jos mökillä on juokseva vesi, tulee käyttövesijärjestelmä tyhjentää päävesisululta tai kaivolta asti ja jättää hanat auki. Myös WC-pönttöjen hajulukot olisi hyvä tyhjentää, että ne eivät pääse jäätymään ja hajoita pönttöä. Tarkista kaivon kansi. Kaivoon voi laittaa styroxlevyn suojaamaan jäätymiseltä. Saostuskaivon imeytysputken pitää pysyä lumirajan yläpuolella.

Varmista että kevään tulvavedet eivät pääse vesikaivoon. Kaivon tuuletuksesta huolehditaan jatkamalla tuuletusputkea siten, ettei putki jää lumen alle. Lattiakaivoihin tai viemärin vesilukkoon voi kaataa jäänestoainetta pakkasen varalta.

Muista tyhjentää myös astianpesukone ja pyykinpesukone vedestä. Kylmä ilma ja kosteus saattaa vaurioittaa myös kaikenlaisia mökille jätettyjä sähkölaitteita, joten kaikki mahdollinen kannatta kuljettaa turvaan. Pakastimet ja jääkaappi yleensä kestävät pakkastakin hyvin, tosin ovet kannattaa jättää auki jotta hometta ei muodostu.

Muista myös:

– Peitä avonaiset savupiiput (varmista ilman kierto!)
– Puhdista vesikourut roskista
– Tyhjennä sadevesitynnyrit ja käännä ne ympäri.
– Huussi kannattaa jättää mahdollisimman tyhjäksi, niin keväällä ei odota haiseva yllätys haljenneen säiliön muodossa
– Älä jätä ruokatarvikkeita tuholaisille
– Säilytä puutarhakoneet suojassa kosteudelta ja tyhjennä öljyt
– Älä jätä arvoesineita yms. varkaita kiinnostavia esineitä mökkiin
– Poista paristot kaukosäätimistä, kelloista yms.
– Muista vene ja laituri.