Joulu lähestyy ja on taas aika paistaa kinkku. Uunin, lieden ja useiden muiden sähkölaitteiden yhtäaikainen käyttö saattaa “polttaa” sulakkeen. Vanhanmallisilla sähkötauluilla varustetuissa kiinteistöissä onkin hyvä varata perinteisiä sulakkeita varastoon. Uudemmissa automaattisulake sähkötauluilla varustetuissa kiinteistöissä kannattaa tutustua sulakkeiden toimintaan, jotta paisto sujuisi mahdollisimman kivuttomasti ja häiriöittä. Kokkailessa kannattaa noudattaa varovaisuutta, lieden tai avotulen läheisyyteen ei saa jättää patalappuja, pyhkeitä yms. helposti syttyviä materiaaleja.

 

Kinkun paistorasvan tai muun ruokajätteen kaataminen viemäriin tai wc-pyttyyn ei ole hyvä idea. Rasva kertyy viemäriverkostoihin ja aiheuttaa tukkeumia kertyessä viimeistään vesihuoltolaitoksen pumppaamoihin. Jäähdytetty  kinkunpaistorasva kuuluu bio- tai sekajätteisiin.

 

Ennen joulukoristelua on hyvä tarkastaa jouluvalojen ja muiden sähköiste koristeiden tms. kunto ja turvallisuus. Jos vikoja löytyy on ne korjauttettava ammattilaisella ennen käyttöönottoa, sanomattakin pitäisi olla selvä että sählölaitteiden korjaus ilmastoteipillä yms. ei ole suotavaa. Rikkinäiset sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain useita tulipaloja ja saattavat muutenkin aiheutta hengenvaaran.

 

Markkinoilla on ollut aikaisempina vuosina vaarallisia jouluvaloja ja  niitä pääse kauppojen hyllyille tänäkin vuonna omavalvonnasta huolimatta. Tuksesin Markkinavalvontarekisteristä voit tarkistaa onko jouluvaloissasi ollut huomautettavaa. Rikkoutuneet tai vialliset valosarjat yms. kuuluvat sähkö- ja elektroniikkakeräykseen.

 

Sähkölämmittimien kanssa tulee olla huolellinen, niitä ei saa missään nimessä peittää. Kynttilöitä ja muita avotulia ei saa jättää koskaan vartioimatta. Pitkään käyttämättömän tulisijan lämmitys tulee aloittaa varovaisesti, muuten hormiin tai liitoksiin voi tulla murtumia.

 

Jos kaikesta huolimatta sähkö- tai putkipuolella ilmenne ongelmia, niin NOU HÄTÄ! LVIS24 päivystää koko joulunajan 24h numerossa 020 719 9129